Preloader
Site Yönetimi Ne İş Yapar?

Site Yönetimi Ne İş Yapar?

Site yönetimi, büyük kentlerdeki toplu yaşam alanlarında son zamanlarda profesyonel olarak yürütülen, çaba gerektiren bir uğraş olarak artık bir meslek olarak görülmeye başlamıştır. Sitelerde ya da ortak yaşam alanlarında yaşamak giderek daha popüler hale gelmiştir. Bu eğilimin arkasındaki en önemli nedenlerden biri, bu tür sitelerin sunduğu gelişmiş güvenlik, spor salonları gibi aktivite merkezlerine erişim ve çeşitli sosyal fırsatlar gibi sayısız faydadır. Ancak, birden çok bloktan oluşan ve düzinelerce sakini olan siteleri yönetmek zor olabilir. Bunun ışığında, site yöneticisinin rolü bu tür topluluklarda çok önemli bir gereklilik olarak ortaya çıkmıştır.

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 34. maddesi Site Yöneticisi atanmasına ilişkin yasal çerçeveyi sağlamaktadır. Site Yöneticisi, bir sitenin veya ortak yaşam alanının günlük operasyonlarını denetlemekten sorumlu olan bir kişidir. Bu kişi, topluluğun kural ve düzenlemelerine uyulmasını ve sakinlerin ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak için atanır.

Site Yöneticisinin rolü, sitenin mali durumunu yönetmek, fiziksel altyapıyı korumak ve sakinlerin şikayetleri ve sorunlarıyla ilgilenmek dahil olmak üzere çok çeşitli sorumlulukları içerir. Ayrıca Site Yöneticisi, güvenlik personeli ve temizlik personeli gibi site personelinin yönetilmesinden ve görevlerini verimli bir şekilde yapmalarının sağlanmasından sorumludur.

Ayrıca, Site Yöneticisi, sakinler arasında bir topluluk duygusu ve sosyal etkileşimi geliştirmede çok önemli bir rol oynar. Bu, partiler, spor etkinlikleri ve kültürel programlar gibi sakinleri bir araya getiren etkinlik ve faaliyetlerin düzenlenmesini içerir. Site Yöneticisi ayrıca sitenin spor salonları, yüzme havuzları ve oyun alanları gibi olanaklarının düzgün bir şekilde bakımının yapılmasından ve site sakinlerinin erişebileceğinden emin olmaktan sorumludur.


Öncelikle apartmanlarda aşırı gürültü yapmamanız gerekir. Akşam 22:00’dan sonra sabah 07:00’a kadar insanların dinlenme saati olduğu için ve genelde insanlar bu saatlerde evde olduğu için gürültü yapmaktan özellikle kaçınmak gerekir. Olası bir kalabalık davette müzik çalma süresi de komşulardan izin alınarak belirlenmelidir. Bireysel zevkiniz bile olsa yüksek gürültü yapan enstrümanları apartmanlarda çalmanız diğerlerinin hakkında girmeniz anlamına gelir.

Yine çeşitli kanun maddelerinde de tanımlandığı üzere televizyon veya benzeri sesli cihazları yüksek sesle dinlemek, komşuları rahatsız edebileceği için dikkat etmek gerekir. Komşuların yüksek gürültüde kolluk kuvvetlerini çağırma hakkı vardır. Diğer yandan apartmanlarda yönetimin belirlediği yerler dışına çöp bırakılmamalıdır.


Site Yönetimi Dış Cephe Boya Rengine Karışabilir mi?

Site yönetiminin dış boya rengine karıştırılmasını aslında site yönetmeliklerinde yer alan ortak alanların kullanımı maddesine bağlanabilir. Mülk bir bina yönetim sözleşmesine tabiyse, boya renklerine ilişkin kısıtlamalar dahil olmak üzere mülkün dışına yapılabilecek değişiklik türlerinde kısıtlamalar olabilir. Bu gibi durumlarda, herhangi bir değişiklik yapmadan önce sözleşmeyi ve genel kanunlar ile yönetmelikleri dikkatlice gözden geçirmek ve gerekli onayları veya izinleri almak önemlidir.

Benzer şekilde, taşınmaz tarihi bir semtte veya imar düzenlemeleri olan başka bir bölgede bulunuyorsa, taşınmazın dış cephesinde yapılabilecek değişiklik türlerinde kısıtlamalar olabilir. Bazı durumlarda, mülkün dış cephesinde yapılacak değişiklikler, yerel tarihi koruma veya imar kurulunun onayını gerektirebilir.

Ayrıca, site yönetiminin dış boya rengi konusunda karışabiliyor olması, özellikle boya renklerinin karıştırılması mülke zarar vermesi veya konut sakinleri veya ziyaretçiler için tehlike oluşturması durumunda, potansiyel sorumluluk sorunlarına yol açabileceğini belirtmek önemlidir. Ancak bu yönetimin yetkisinin çok geniş olduğu anlamına gelmez.


Site Yönetimi Merdiven Boşluklarındaki Malzemeleri Atabilir mi?

Hayır, site yönetimi merdiven boşluklarındaki malzemeleri atamaz. Çöp ve diğer malzemeler, çöp konteynırları, çöp olukları veya bina veya mülk yönetimi tarafından belirtilen diğer imha yöntemlerini içerebilecek, belirlenmiş çöp alanlarına uygun şekilde daire sakinleri veya görevliler tarafından atılmalıdır.

Tüm büyükşehirlerde, halk sağlığı ve güvenliğini sağlamak için atık malzemelerin uygun şekilde imha edilmesini gerektiren düzenlemeler vardır. Birçok bina veya mülk yönetimi sözleşmesi, konut sakinleri için güvenli ve temiz bir yaşam ortamı sağlamak amacıyla çöplerin atılmasına yönelik uygun prosedürleri de belirtebilir.

Çöplerin veya farklı eşyaların merdiven boşluklarına uygun olmayan şekilde atılması, yangın tehlikesi yaratabilir, acil durumlarda çıkışı engelleyebilir ve sağlıksız yaşam koşullarına olumsuz katkıda bulunabilir. Bu nedenle, site yönetiminin, sakinler için güvenli ve sağlıklı bir yaşam ortamı sağlamak amacıyla çöplerin atılmasına yönelik uygun prosedürleri izlemesini sağlaması önemlidir.